Fasolkę szparagową opukać, osuszyć i odciąć z dwóch stron końcówki. Następnie fasolkę pokroić na około 2-3 cm kawałki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i lekko zrumienić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Następnie dodać mąkę pszenną, razem wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć. Na koniec wlać mleko, cały czas mieszając, aby masa się zagotowała. Chwilkę jeszcze pogotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, ostrej papryki w proszku, oregano, rozgniecionego w palcach majeranku, soli, białego pieprzu i całość razem wymieszać. Do gotowego białego sosu przełożyć fasolkę szparagową i ponownie razem wymieszać.
Fasolkę szparagową w białym sosie podawać na gorąco - można osobno jako oddzielne danie, a można też podawać z makaronem lub z plackami ziemniaczanymi - tak jak podałam to ja :)
Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.
Smacznego.