Przepisy Extra

Fasolka szparagowa w musztardowym sosie

Przepis kulinarny na przyrządzenie fasolki szparagowej jest prosty i szybki do wykonania. Fasolkę wystarczy oczyścić i ugotować. Troszeczkę więcej pracy wymaga przygotowanie sosu musztardowego, lecz warto również się na niego skusić!

Sos wykonany wg tego przepisu doda całemu daniu wyrazistości. Jest to danie dla amatorów fasolkiszparagowej w pikantnej odsłonie.

Danie idealne na letnie, wakacyjne dni...

Polecamy i życzymy smacznego obiadu :)

Składniki:

50 dag fasolki szparagowej
3 żółtka
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka octu 10%
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać ją i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do małego garnka przełożyć żółtka, musztardę sarepską i miękkie masło. Ucierać mikserem na parze, na gładką, puszystą masę przez około 4 minuty (do większego garnka wlać gorącą wodę, a na nim położyć mały garnek z musztardowym sosem, całość położyć na małym ogniu i ucierać mikserem). Na koniec dodać śmietanę, ocet i razem zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ugotowaną, ciepłą fasolkę rozłożyć na talerzach i polać musztardowym sosem. Posypać szczypiorkiem.

Można podawać jako osobne danie lub jako dodatek do drugiego dania np. z ziemniakami i kotlecikami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.