Przepis kulinarny na przyrządzenie fasolki szparagowej jest prosty i szybki do wykonania. Fasolkę wystarczy oczyścić i ugotować. Troszeczkę więcej pracy wymaga przygotowanie sosu musztardowego, lecz warto również się na niego skusić!
Sos wykonany wg tego przepisu doda całemu daniu wyrazistości. Jest to danie dla amatorów fasolkiszparagowej w pikantnej odsłonie.
Danie idealne na letnie, wakacyjne dni...
Polecamy i życzymy smacznego obiadu :)
Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać ją i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do małego garnka przełożyć żółtka, musztardę sarepską i miękkie masło. Ucierać mikserem na parze, na gładką, puszystą masę przez około 4 minuty (do większego garnka wlać gorącą wodę, a na nim położyć mały garnek z musztardowym sosem, całość położyć na małym ogniu i ucierać mikserem). Na koniec dodać śmietanę, ocet i razem zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowaną, ciepłą fasolkę rozłożyć na talerzach i polać musztardowym sosem. Posypać szczypiorkiem.
Można podawać jako osobne danie lub jako dodatek do drugiego dania np. z ziemniakami i kotlecikami.
Smacznego.