Jeśli nie macie pomysłu na fasolkę szparagową, to ja podpowiadam i podsyłam Wam przepis na - przepyszne kotleciki - taaak, kotleciki! :)
Są cudne, zajadają się nimi dzieci oraz osoby, które za fasolką szparagowa za bardzo nie przepadają...
Kotleciki z fasolki wyglądają apetycznie, dużo pracy przy nich nie ma, wyszukanych składników też tutaj nie ma - nic tylko je przygotować i się nimi zajadać ;) Czytaj więcej
Można je serwować z ulubionym sosem czosnkowym i dobrą surówką np. z chrupiącej kapusty pekińskiej, można też je serwować z pieczonymi ziemniakami - pycha :)
Polecam i życzę smacznego!
Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić, ostudzić i pokroić w około 5 mm kawałki.
Por opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do miski przełożyć fasolkę szparagową, por, szczypiorek, surowe jajka, bułkę tartą, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę ostrej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach majeranku oraz soli i pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać łyżką i kłaść na rozgrzany olej (po około 1 ½ łyżki farszu na jeden kotlecik), lekko spłaszczając formując kotlet. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor i wykładać na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu.
Z podanych składników wyjdzie około 15 sztuk przepysznych warzywnych kotletów.
Smacznego.