Przepisy Extra

Gołąbki z pomidorem i metką łososiową w białym sosie

Składniki:

Farsz:
1 kg ryżu
1 kostka rosołowa
1 kg mielonego mięsa
1 łyżka smalcu
2 duże cebule (2 x 15 dag)
1 duży pomidor (15 dag)
20 dag metki łososiowej
2 jajka
ostra papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 duża główka kapusty
1 kostka rosołowa
Biały sos:
1 pełna łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
1 ½ szklanki bulionu
3 pełne łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę (około 3 litry) zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Wsypać ryż, gdy się zagotuje, pogotować 5 minut, a następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Od czasu do czasu ryż wymieszać.

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Jedną cebulę zeszklić na smalcu. Pomidora umyć i pokroić w kostkę.

Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż, mielone mięso, ostudzoną cebulę, surową cebulę, pomidora, metkę łososiową i surowe jajka. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę, zagotować, dodać szczyptę soli, wymieszać i przełożyć kapustę. Chwilkę pogotować pod przykryciem na małym ogniu, aby liście zmiękły. Następnie widelcem delikatnie je zdejmować. Układać jeden na drugim wypukłą stroną do góry, aby ociekły z wody i ostygły.

Z każdego liścia odkroić zgrubione nerwy, następnie nakładać łyżką farsz, składać do wewnątrz i rolować.

Na dno dużego garnka położyć mniejsze lub poszarpane liście kapusty i na nich układać przygotowane gołąbki. Wodę (około 700 ml) zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, dokładnie rozmieszać i zalać gołąbki. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 80 minut.

Do rondelka przełożyć mąkę pszenną i masło. Wymieszać i razem zrumienić. Następnie wlać zimny bulion (może być z kostki rosołowej), dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 5 minut. Kilka łyżek dodać dodać do śmietany, dokładnie rozmieszać (zahartować ją). Następnie całość wlać do rondelka, rozmieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gołąbki podawać na ciepło polane białym sosem.

Z podanych składników wychodzi około 25 dużych gołąbków (potrzebne więc będą 2 rondle).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gołąbki
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gołąbki
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.