Do garnka wlać wodę (około 3 litry) zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Wsypać ryż, gdy się zagotuje, pogotować 5 minut, a następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Od czasu do czasu ryż wymieszać.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Jedną cebulę zeszklić na smalcu. Pomidora umyć i pokroić w kostkę.
Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż, mielone mięso, ostudzoną cebulę, surową cebulę, pomidora, metkę łososiową i surowe jajka. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę, zagotować, dodać szczyptę soli, wymieszać i przełożyć kapustę. Chwilkę pogotować pod przykryciem na małym ogniu, aby liście zmiękły. Następnie widelcem delikatnie je zdejmować. Układać jeden na drugim wypukłą stroną do góry, aby ociekły z wody i ostygły.
Z każdego liścia odkroić zgrubione nerwy, następnie nakładać łyżką farsz, składać do wewnątrz i rolować.
Na dno dużego garnka położyć mniejsze lub poszarpane liście kapusty i na nich układać przygotowane gołąbki. Wodę (około 700 ml) zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, dokładnie rozmieszać i zalać gołąbki. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 80 minut.
Do rondelka przełożyć mąkę pszenną i masło. Wymieszać i razem zrumienić. Następnie wlać zimny bulion (może być z kostki rosołowej), dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 5 minut. Kilka łyżek dodać dodać do śmietany, dokładnie rozmieszać (zahartować ją). Następnie całość wlać do rondelka, rozmieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gołąbki podawać na ciepło polane białym sosem.
Z podanych składników wychodzi około 25 dużych gołąbków (potrzebne więc będą 2 rondle).
Smacznego.