To prosty i dosyć szybki sposób na ciekawe kotleciki. Pycha!
Jeśli znudzą Wam się mięsne kotleciki to polecam Wam ryżowe, a jeśli znudzi Wam się pomidorowa z ryżem, to polecam Wam kotleciki z ryżu w pomidorowym sosie ;) Niby te same składniki, ale w trochę innym wydaniu - może trochę atrakcyjniejszym, smaczniejszym?! ;) Czytaj więcej
Są pyszne wszyscy się nimi zajadają, nawet dzieciaczki - uufff! Do tych kotletów polecam miskę pysznej surówki np. z kapusty pekińskiej lub z kiszonej.
To też fajny pomysł na piątkowy obiadek :D
Smacznego :)
Do garnka wlać 1 litr wody i zagotować. Następnie rozpuścić w niej kostkę bulionową. Dodać woreczki z ryżem, lisice laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Garnek przykryć, położyć na ogniu i gotować 5 minut od momentu zagotowania się bulionu. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do ostudzenia (od czasu do czasu woreczki z ryżem można odwrócić).
Ostudzony ryż przełożyć do miski. Dodać surowe jajka, pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, szczypiorek, szczyptę słodkiej papryki, majeranku, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ręką formować kulki i lekko spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie zrumienić na rozgrzanym smalcu, pod koniec dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i mąkę pszenną. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, mieszając aby się nie przypaliło.
Do zimnej wody (około ½ litra) dodać przecier pomidorowy. Dokładnie rozmieszać i wlać do zrumienionej cebuli. Całość razem wymieszać, zagotować i chwilkę razem pogotować. Na koniec dodać szczyptę bazylii, oregano i słodkiej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Usmażone kotlety z ryżu podawać polane sosem i z dużą ilością dowolnej surówki.
Z podanych składników wyjdzie około 17 kotletów z ryżu.
Smacznego.