Przepisy Extra

Golonka z lubczykiem w sosie

Składniki:

1,80 kg golonki (1 duża tylna noga)
3 łyżki oleju
kurkuma
kminek (mielony)
sól
pieprz czarny
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 listek laurowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1 ½ litra wody
lubczyk (około 6 dużych gałązek)
ok. 6 łyżek mąki pszennej
majeranek

Sposób wykonania:

Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć i przełożyć do rondla. Polać olejem, obsypać szczyptą kurkumy, mielonego kminku, solą i czarnym pieprzem. Przyprawami natrzeć mięso, dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca i listek laurowy. Rondel przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień golonkę obsmażyć z każdej strony, a pod koniec smażenia dodać obraną z łusek cebulę i czosnek. Całość zalać wodą, dodać opłukane i osuszone gałązki lubczyku, przykryć pokrywką i zagotować. Gotować dalej pod przykryciem przez około 2 godziny na średnim ogniu.

Na koniec wyciągnąć z garnka gałązki lubczyku. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w małej ilości wody, wlać do rondla i zagotować. Chwilkę pogotować, zdjąć z ognia, dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i razem wymieszać. Jeśli będzie potrzeba to przyprawić sos jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Podawać na gorąco z ziemniaczkami, kiszonym ogórkiem i buraczkami. Aromatycznego sosu wychodzi dużo, także gdy zjemy mięso, sos możemy podawać z grubym makaronem - pychotka :)

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.