Przepisy Extra

Łopatka wieprzowa w aromatycznych przyprawach

Łopatka wieprzowa w aromatycznych przyprawach

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
curry
kurkuma
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
cynamon
imbir
kminek mielony
pieprz ziołowy
sól
2 łyżki smalcu
35 dag cebuli (3 średnie)
4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 goździki
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 gałązki lubczyku (duże)
800 ml wody
3 łyżki mąki pszennej
majeranek

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć. Obsypać szczyptą curry, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, cynamonu, imbiru, mielonego kminku, ziołowego pieprzu i soli. Przyprawami natrzeć mięso i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Następnie przełożyć do rondla z rozgrzanym smalcem i obsmażyć z każdej strony. Cebulę obrać z łusek, opłukać i przekroić na połowę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i razem z cebulą dodać do mięsa. Razem jeszcze chwilę smażyć. Dodać listek laurowy, goździki, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu i opłukane gałązki lubczyku. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 80 minut. Miękką łopatkę wyjąć z garnka.

Na koniec mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody (w około 5 łyżkach), wlać do gotującego się sosu z łopatki i chwilkę razem pogotować. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Łopatkę pokroić w plasterki i polać sosem. Podawać z ziemniaczkami, kaszą lub makaronem i ulubioną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.