Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć. Obsypać szczyptą curry, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, cynamonu, imbiru, mielonego kminku, ziołowego pieprzu i soli. Przyprawami natrzeć mięso i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Następnie przełożyć do rondla z rozgrzanym smalcem i obsmażyć z każdej strony. Cebulę obrać z łusek, opłukać i przekroić na połowę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i razem z cebulą dodać do mięsa. Razem jeszcze chwilę smażyć. Dodać listek laurowy, goździki, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu i opłukane gałązki lubczyku. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 80 minut. Miękką łopatkę wyjąć z garnka.
Na koniec mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody (w około 5 łyżkach), wlać do gotującego się sosu z łopatki i chwilkę razem pogotować. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Łopatkę pokroić w plasterki i polać sosem. Podawać z ziemniaczkami, kaszą lub makaronem i ulubioną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.