Golonka indycza z warzywami to fajny pomysł na dobry i nieskomplikowany obiad.
Mięso i warzywa najpierw lekko podsmażamy, a potem dusimy w małej ilości wody. Wcześniej mięso należy zamarynować i włożyć do lodówki na noc, ale jeśli czas nas nagli, to to "leżakowanie w lodówce" można pominąć ;)
Mięso przygotowane według tego przepisu jest miękkie, aromatyczne, klejące i soczyste. Fajnie komponuje się z marchewką, pietruszką, selerem i bardzo dobrze z nimi smakuje :) Czytaj więcej
Golonkę indyczą opłukać i osuszyć. Obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli ziołowej i czarnego pieprzu. Dodać olej i natrzeć mięso przyprawami. Włożyć do rondla, przykryć pokrywką i włożyć na noc do lodówki.
Na drugi dzień golonkę zrumienić z każdej strony. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w piórka, dodać do golonki i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do golonki, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć.
Następnie zalać wodą, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka kolorowego pieprzu. Razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Na koniec golonkę i warzywa oprószyć szczyptą majeranku. Podawać na gorąco, np. z ziemniaczkami.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.