Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Przełożyć do miski, dodać olej, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli oraz ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do miski przełożyć kapustę kiszoną (jeśli jest kwaśna to można ją wypłukać, a jeśli jest długa to można ją pokroić) dodać do niej cebulę, czosnek, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i lubczyku. Całość razem wymieszać.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem i wyłożyć połowę kapusty kiszonej. Na kapuście ułożyć plastry karczku i przykryć pozostałą kapustą kiszoną. Na wierzchu położyć listki laurowe i naczynie przykryć pokrywką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 100 minut w temperaturze 180 °C.
Podawać z ziemniaczkami - pycha! Kapusta z mięsem po prostu rozpływa się w ustach, a jak pachnie jak się zapieka?! :)
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.