Przepisy Extra

Karczek pieczony w kiszonej kapuście

Karczek pieczony w kiszonej kapuście

Składniki:

ok. 1,20 kg karczku
3 łyżki oleju
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
sól
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 kg kapusty kiszonej
20 dag cebuli
3 ząbki czosnku
majeranek
lubczyk
2 liście laurowe
Dodatkowo:
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Przełożyć do miski, dodać olej, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli oraz ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.

Do miski przełożyć kapustę kiszoną (jeśli jest kwaśna to można ją wypłukać, a jeśli jest długa to można ją pokroić) dodać do niej cebulę, czosnek, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i lubczyku. Całość razem wymieszać.

Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem i wyłożyć połowę kapusty kiszonej. Na kapuście ułożyć plastry karczku i przykryć pozostałą kapustą kiszoną. Na wierzchu położyć listki laurowe i naczynie przykryć pokrywką.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 100 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać z ziemniaczkami - pycha! Kapusta z mięsem po prostu rozpływa się w ustach, a jak pachnie jak się zapieka?! :)

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Też fajny pomysł, dziękuję :)
Dorota [2018-06-15 22:42:59]
Ja tak robię udka lub dramstiki. Też pyszne!
Krystyna [2018-06-15 19:43:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.