Najczęściej na grillu przygotowywane są potrawy o charakterze mięsnym. Ale czy warto grillować warzywa? Odpowiedź może być tylko jedna: zdecydowanie warto!
Przygotowane w ten sposób warzywa stanowią świetny dodatek do potraw mięsnych z grilla lub nawet zwyczajnie, wykonywanych w kuchni w piekarniku.
Wiadomo, warzywa to witaminy, a więc w ten sposób można przemycić dodatkową porcję tych niezbędnych w naszej diecie wartości odżywczych.
Kolorowe warzywa na talerzu lub na tacce podane w plenerze niewątpliwie dodadzą atrakcyjności podawanym daniom. Czytaj więcej
Nic tak, oprócz głodu nie nastraja pozytywnie do zjedzenia czegoś apetycznego, jak ładny, kolorowy i atrakcyjny wygląd serwowanej potrawy, która tym sposobem mówi „zjedz mnie”.
Taka grillowana papryka to bardzo prosta i tania "sprawa", ale to też bardzo aromatyczny przysmak o delikatnej konsystencji :)
Papryka z grilla po prostu rozpływa się w ustach, dlatego warto o niej pamiętać przy grillowaniu kiełbasek lub steków.
Smacznego!
Kolorową paprykę pokroić wzdłuż na kawałki, oczyścić, opłukać i osuszyć. Przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę z oliwek, sos sojowy i koperek. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Następnie położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 15 minut. Podawać razem z grillowaną kiełbaską, stekami lub szaszłykami.
Smacznego.