Ten góralski przysmak jakim jest oscypek, to doskonały ser również do przyrządzania na grillu - pycha!
Podczas produkcji oscypek jest wędzony. Dodatkowo przypieczony na grillu uzyskuje fantastyczny smak i zapach. Grillowany oscypek wyśmienicie smakuje z dodatkiem słodkiej żurawiny - tak podany po prostu rozpływa się w ustach. I wtedy na jednym serku się nie kończy... ;) Ten smak pamięta się dłuuugo i chce się do niego wracać :)
Samo przygotowanie oscypka do grillowania to błyskawiczna czynność, a przypieczenie 3 minuty, to można powiedzieć moment. Można go wykonać na grillu równocześnie z innymi potrawami np. kiełbaskami i podać razem jako jedno danie kulinarne z grilla. Czytaj więcej
Taki oscypek dobrze pasuje i smakuje również z innymi mięsami oraz rybami przyrządzanymi na grillu.
Oscypek z rozgrzanego rusztu jest po prostu wyśmienity! Śmiało można powiedzieć, że jest to dość szybka, łatwa i "bardzo góralska" przekąska, czyli smak lata, odpoczynku i wakacji!
Zachęcam do jego skosztowania i życzę smacznego :)
Z oscypków odciąć boki (tzw. piętki), a następnie pokroić w około 1 cm plasterki (natomiast małe oscypki można grillować w całości). Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować z dwóch stron przez około 3 minuty. Można też grillować odcięte boki oscypka, ale tylko z jednej strony.
Grillowane oscypki podawać jako dodatek do kiełbasek, steków, szaszłyków i ryb z grilla. Taki oscypek wyśmienicie smakuje również z żurawiną.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.