Przepisy Extra

Grillowany filet z dorsza

Ryby to często spotykane danie, przygotowywane w plenerze, na grillu.

W naszym przepisie w roli głównej występuje dorsz. Jego białe mięso, odpowiednio doprawione ziołami i przyprawami w czasie grillowania zawinięte jest w folię aluminiową. Czytaj więcej

Przygotowana w ten sposób ryba może być spożywana razem z grillowanym lub gotowanymi warzywami. Mięso dorsza po grillowaniu jest delikatne i smaczne.

Szkoda, że zasoby dorsza w oceanach i morzach, w tym morzu bałtyckim drastycznie maleją.

Składniki:

1 kg filetu dorsza (lub innej ryby)
granulowany czosnek
bazylia
sól
sok z cytryny
2-3 łyżki oleju słonecznikowego

Sposób wykonania:

Filet z dorsza opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Następnie obsypać rybę z dwóch stron granulowanym czosnkiem, bazylią, solą i skropić sokiem z cytryny. Rybę położyć na folii aluminiowej, polać olejem słonecznikowym i złożyć folię.

Rybę w foli przełożyć na tackę i razem położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 25 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ta ryba jest dobra z grilla:) Próbowałam z tatą i smakowało nam:)
Sandra:) [2009-08-08 08:48:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.