Ryby to często spotykane danie, przygotowywane w plenerze, na grillu.
W naszym przepisie w roli głównej występuje dorsz. Jego białe mięso, odpowiednio doprawione ziołami i przyprawami w czasie grillowania zawinięte jest w folię aluminiową. Czytaj więcej
Przygotowana w ten sposób ryba może być spożywana razem z grillowanym lub gotowanymi warzywami. Mięso dorsza po grillowaniu jest delikatne i smaczne.
Szkoda, że zasoby dorsza w oceanach i morzach, w tym morzu bałtyckim drastycznie maleją.
Filet z dorsza opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Następnie obsypać rybę z dwóch stron granulowanym czosnkiem, bazylią, solą i skropić sokiem z cytryny. Rybę położyć na folii aluminiowej, polać olejem słonecznikowym i złożyć folię.
Rybę w foli przełożyć na tackę i razem położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 25 minut.
Smacznego.