Przepisy Extra

Czosnkowa golonka

Składniki:

1 ½ kg golonki (tylne z kością)
granulowany czosnek
sól
pieprz
4 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
7 ząbków czosnku
ok. 4 łyżki oleju słonecznikowego

Sposób wykonania:

Golonko umyć i osuszyć (w razie potrzeby opalić nad ogniem lub oskrobać). Obsypać solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Do wody (około 3 litry) dodać liście laurowe, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Zagotować i do gotującej się wody z przyprawami włożyć golonko (woda powinna zakryć całe golonko). Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 2 godzin, aż golonko będzie miękkie. Następnie wyjąć z wody i ostudzić.

Wyluzować kości i wyjąć. Związać nitką, osuszyć na ręczniku papierowym i obsypać granulowanym czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim golonko (patelnię należy przykryć pokrywką, bo może pryskać olej). Rozciąć nitki. Podawać na ciepło lub na zimno z musztardą i pieczywem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.