Golonko umyć i osuszyć (w razie potrzeby opalić nad ogniem lub oskrobać). Obsypać solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Do wody (około 3 litry) dodać liście laurowe, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Zagotować i do gotującej się wody z przyprawami włożyć golonko (woda powinna zakryć całe golonko). Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 2 godzin, aż golonko będzie miękkie. Następnie wyjąć z wody i ostudzić.
Wyluzować kości i wyjąć. Związać nitką, osuszyć na ręczniku papierowym i obsypać granulowanym czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim golonko (patelnię należy przykryć pokrywką, bo może pryskać olej). Rozciąć nitki. Podawać na ciepło lub na zimno z musztardą i pieczywem.
Smacznego.