Przepisy Extra

Dorsz w chrupiącej serowej panierce

Składniki:

30 dag dorsza (1 duży filet)
sok z cytryny
1 małe jajko
słodka papryka
mielony imbir
majeranek
sól morska
pieprz czarny
Chrupiąca serowa panierka:
3 dag żółtego sera (3 łyżki)
3 dag bułki tartej (3 łyżki)

Sposób wykonania:

Filet z dorsza opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Zostawić na około 30 minut. Następnie podzielić na 4 kawałki.

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć na płytki talerz. Dodać bułkę tartą i razem wymieszać. Do drugiego talerza wbić jajko. Dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, mielonego imbiru, majeranku, soli morskiej i czarnego pieprzu.

Filet z dorsza obtoczyć w rozmąconym jajku z przyprawami, a następnie w żółtym serze z bułką tartą (dokładnie przycisnąć ręką). Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.

Podawać z ziemniakami z koperkiem, buraczkami i surówką z kiszonej kapusty.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.