Potrawa z piwem z grilla. Obok tego dania nie da się przejść obojętnie ;)
Mięso, w tym wypadku karkówka przygotowana w zalewie piwnej z dodatkiem cebuli oraz ziół, przygotowana na ruszcie grilla to super smaczne i ładnie prezentujące się danie. Nie wierzycie? To spróbujcie! :)
Potrawa jest prosta w wykonaniu, wymaga jedynie przygotowania na jeden dzień przed podaniem na stół, ponieważ karczek musi się „wylegiwać” w marynacie, aby nabrać odpowiednich właściwości, smaku, zapachu, miękkości, no i to wszystko bez soli!
Rewelacyjny wręcz efekt otrzymuje się dzięki użyciu piwa do przygotowania zalewy. Ten szlachetny trunek jest stosowany w kuchni od bardzo dawna, do gotowania i pieczenia. Czytaj więcej
Zalety piwa w przyrządzaniu różnego rodzaju potraw mięsnych są ogólnie znane. Piwo, w tym wypadku - piwo jasne - to wg kucharzy wprost idealny dodatek do mięsa. Mięso poddane działaniu piwa nabiera soczystości i oryginalnego aromatu, a ponadto dodaje mu miękkości.
Polecamy, to pyszne danie z grilla, podane podczas spotkania przy grillu pozostanie w pamięci uczestników przynajmniej do końca sezonu grillowego :)
Polecamy!
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (powinno wyjść 6-7 plastrów).
Białą i czerwoną cebulę pokroić w plastry. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. To wszystko zalać piwem, zagotować i chwilę pogotować na małym ogniu. Zalewę ostudzić i włożyć do niej plastry mięsa. Całość włożyć do lodówki na 24 godziny.
Następnie plastry mięsa wraz z cebulą rozłożyć na aluminiowej tacce. To razem położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 40 minut. Po upływie 20 minut plastry mięsa należy odwrócić.
Podawać z pieczywem i ulubionym dipem.
Smacznego.