Przepisy Extra

Karczek zapiekany z ananasem i porem

Składniki:

1 kg karczku
1 puszka ananasa
40 dag pora
4 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
kminek mielony
sól
pieprz
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry (czyli na około 12 części). Każdy plaster mięsa lekko rozbić z dwóch stron i obsypać przyprawami: ostrą papryką w proszku, kminkiem mielonym, solą i pieprzem. Plastry mięsa obtoczyć w mące pszennej i zrumienić z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Ananasa pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. Do pora dodać czosnek i razem wymieszać.

Na spód naczynia żaroodpornego przelać tłuszcz z patelni, w którym smażyły się plastry mięsa. Następnie przełożyć 6 plastrów karczku, połowę pora z czosnkiem, połowę ananasa, pozostałe 6 plastrów karczku, pozostały por z czosnkiem i ananasa. Sok z puszki z ananasa wymieszać z ½ szklanki wody i wlać do naczynia żaroodpornego.

Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 170 °C.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.