Przepisy Extra

Karczek z żurawiną w śmietanie

Składniki:

1 kg karczku
sól
pieprz kolorowy
ostra papryka w proszku
majeranek
5 łyżek oleju
1 łyżka soku z cytryny
50 dag cebuli
1 kg pieczarek
10 dag suszonych żurawin
500 ml śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić z dwóch stron. Następnie obsypać szczyptą soli, kolorowego pieprzu, ostrej papryki w proszku i majeranku. Dodać olej, sok z cytryny, razem wymieszać i odstawić na noc do lodówki.

Na drugi dzień plastry karczku lekko zrumienić z dwóch stron (na oleju z marynaty) i zdjąć z patelni. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w piórka i zeszklić na tej samej patelni co karczek, a następnie zdjąć z patelni. Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Razem wymieszać i gdy woda wyparuje jeszcze chwilę podsmażyć.

Wszystkie składniki podzielić na połowę i układać w żaroodpornym naczyniu w następującej kolejności: połowę karczku, cebuli, pieczarek, suszonej żurawiny i pozostały karczek, cebulę, pieczarki i suszoną żurawinę. Całość zalać śmietanką i naczynie przykryć pokrywką.

Włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 60 minut w temperaturze 180 °C.

Karczek z żurawiną podawać na gorąco z dodatkiem ryżu lub ziemniaków i pokrojonych w plasterki ogórków kiszonych.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.1333333332 stars based on 48 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Bardzo się cieszę, że ta karkóweczka Wam smakuje - moja rodzinka też ją pokochała ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-02-26 19:01:28]
Bardzo smaczna i soczysta karkóweczka. Ładnie prezentuje się na talerzu. Super przepis. Pozdrawiam :-)
gunia [2014-02-24 10:12:39]
Osobiście często wykorzystuję żurawinę do moich dań. Przyrzadzilam karkówkę wg Pani przepisu i okazała sie hitem. Bardzo smaczna . Pozdrawiam.
Barbarka [2014-02-18 07:38:52]
Dziękuję za szybkie wypróbowanie przepisu i cieszę się, że przypadł Wam do gustu :) Również pozdrawiam :)
Dorota [2014-02-15 20:19:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.