Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Mięso przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, soli i czarnego pieprzu. Natrzeć przyprawami mięso i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i również pokroić w plastry.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać solą i zmiażdżyć widelcem.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem i rozłożyć w nim połowę karczku, czosnku, cebuli i pomidorów, a następnie ułożyć pozostały karczek, czosnek, cebulę i pomidory.
Ketchup wymieszać z wodą, oregano i polać mięso z warzywami. Na górze położyć listek laurowy, naczynie przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 60 minut w temperaturze 175 °C.
Podawać na gorąco z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.