Przepisy Extra

Gryczane ciasto z jagodami i wiśniową pianką

Gryczane ciasto, czarne jagody i oraz pianka o wiśniowym smaku, taki zestaw smaków jest niezbyt często spotykany w przepisach na słodkie wypieki... ale widać możliwy i wykonalny ;)

Jego przygotowanie jest proste i raczej szybkie, a produkty łatwo dostępne. Nic tylko się za niego "zabierać" i piec!

Ciasto to charakteryzuje się niepospolitym smakiem i zapachem, jest smaczne, a ponadto ma niezwykłą paletę barw. Jasne, miejscami przebarwione od jagód ciasto gryczane na dole, poprzez ciemne, prawie czarne jagody i wiśniowa pianka z prawie białymi plamami w górnej części. Wygląda bardzo barwnie :) Czytaj więcej

To ciasto można piec przez cały rok. W sezonie letnim używamy świeżych, aromatycznych jagód, a w pozostałych sezonach oczywiście mrożonych owoców.

Ten wypiek jest fajnym pomysłem na coś słodkiego w letnie i upalne dni, bo tutaj nic nam się nie roztopi, o to możemy być spokojni!

Zachęcamy do przygotowania tego gryczanego ciasta z owocami i podania go gościom.

Smacznego :)

Składniki:

Gryczany spód:
2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
6 żółtek
6 łyżek śmietany 18%
Masa jagodowa:
70 dag jagód (mrożonych lub świeżych)
2 galaretki wiśniowe
3 łyżki bułki tartej
Wiśniowa pianka:
6 białek
½ szklanki cukru
2 opakowania kisielu wiśniowego
¾ szklanki oleju

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę gryczaną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Potem dodać masło, żółtka i śmietanę. Razem wymieszać, zagnieść ciasto, owinąć w aluminiową folię i schłodzić w lodówce (najlepiej na noc). Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 °C.

Mrożone jagody przesypać do miski i rozmieszać łyżką. Następnie dodać galaretki wiśniowe w proszku, bułkę tartą i razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać kisiel wiśniowy, wlać olej i razem zmiksować.

Na podpieczone gryczane ciasto wyłożyć masę jagodową, a na niej rozłożyć wiśniową piankę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.