Gryczane ciasto, czarne jagody i oraz pianka o wiśniowym smaku, taki zestaw smaków jest niezbyt często spotykany w przepisach na słodkie wypieki... ale widać możliwy i wykonalny ;)
Jego przygotowanie jest proste i raczej szybkie, a produkty łatwo dostępne. Nic tylko się za niego "zabierać" i piec!
Ciasto to charakteryzuje się niepospolitym smakiem i zapachem, jest smaczne, a ponadto ma niezwykłą paletę barw. Jasne, miejscami przebarwione od jagód ciasto gryczane na dole, poprzez ciemne, prawie czarne jagody i wiśniowa pianka z prawie białymi plamami w górnej części. Wygląda bardzo barwnie :) Czytaj więcej
To ciasto można piec przez cały rok. W sezonie letnim używamy świeżych, aromatycznych jagód, a w pozostałych sezonach oczywiście mrożonych owoców.
Ten wypiek jest fajnym pomysłem na coś słodkiego w letnie i upalne dni, bo tutaj nic nam się nie roztopi, o to możemy być spokojni!
Zachęcamy do przygotowania tego gryczanego ciasta z owocami i podania go gościom.
Smacznego :)
Do miski wsypać mąkę gryczaną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Potem dodać masło, żółtka i śmietanę. Razem wymieszać, zagnieść ciasto, owinąć w aluminiową folię i schłodzić w lodówce (najlepiej na noc). Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 °C.
Mrożone jagody przesypać do miski i rozmieszać łyżką. Następnie dodać galaretki wiśniowe w proszku, bułkę tartą i razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać kisiel wiśniowy, wlać olej i razem zmiksować.
Na podpieczone gryczane ciasto wyłożyć masę jagodową, a na niej rozłożyć wiśniową piankę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.