Przepisy Extra

Kruche wiśniowe z pianką

Kruche wiśniowe z pianką

Składniki:

Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
sól
5 żółtek
15 dag masła
5 dag smalcu
Masa wiśniowa:
1 kg wiśni
6 łyżek cukru
1 kisiel malinowy
Białkowa pianka:
5 białek
sól
½ szklanki cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
7 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę żytnią, mąkę krupczatkę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodać żółtka, masło i smalec. Całość razem posiekać, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez około 10 minut.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Wiśnie opłukać, osuszyć i wydrylować. Następnie przełożyć do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. W ¾ szklance wody rozmieszać dokładnie kisiel malinowy i wlać do gotujących się wiśni. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia, a następnie wyłożyć na podpieczone kruche ciasto.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Wsypać cukier i ubijać, aż masa będzie szklista. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i całość razem zmiksować. Gotową białkową piankę wyłożyć na masę wiśniową, a na koniec łyżką zrobić takie „fale”. Ciasto włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 35 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.