Suszone grzyby opłukać i zalać zimną wodą (około 600 ml). Moczyć godzinę, następnie dodać do nich kostkę rosołową, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wymieszać, zagotować i gotować pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu. Filet z indyka umyć i pokroić w dużą kostkę. Obsypać przyprawą do indyka i przyprawą Gyros. Razem wymieszać i włożyć do lodówki na 60 minut. Patelnię teflonową rozgrzać, przełożyć kawałki indyka i zrumienić. Por opłukać i pokroić w półplasterki.
Do zrumienionego indyka przelać grzyby (razem z wodą, wcześniej można wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie), dodać por i wlać 1 szklankę mleka. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę i wlać do mięsa, dokładnie rozmieszać i zagotować. (Osoby będące na diecie mogą nie dodawać mąki, tylko pod koniec gotować bez pokrywki). Na koniec dodać majeranek i pieprz do smaku.
Grzybową potrawkę z indykiem podawać z dużą ilością ulubionej surówki.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.
Smacznego.