Przepisy Extra

Grzybowa potrawka z indykiem

Składniki:

3 dag suszonych grzybów
½ kostki rosołowej
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 kg filetu z indyka
przyprawa do indyka
przyprawa Gyros
kawałek pora (5 dag)
ok. 1 ½ szklanki mleka
1-2 łyżki mąki pszennej
majeranek
pieprz

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać i zalać zimną wodą (około 600 ml). Moczyć godzinę, następnie dodać do nich kostkę rosołową, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wymieszać, zagotować i gotować pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu. Filet z indyka umyć i pokroić w dużą kostkę. Obsypać przyprawą do indyka i przyprawą Gyros. Razem wymieszać i włożyć do lodówki na 60 minut. Patelnię teflonową rozgrzać, przełożyć kawałki indyka i zrumienić. Por opłukać i pokroić w półplasterki.

Do zrumienionego indyka przelać grzyby (razem z wodą, wcześniej można wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie), dodać por i wlać 1 szklankę mleka. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę i wlać do mięsa, dokładnie rozmieszać i zagotować. (Osoby będące na diecie mogą nie dodawać mąki, tylko pod koniec gotować bez pokrywki). Na koniec dodać majeranek i pieprz do smaku.

Grzybową potrawkę z indykiem podawać z dużą ilością ulubionej surówki.

Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.