Przepisy Extra

Mięsna potrawka z pieczarkami i kapustą włoską

Składniki:

1 kg udźca z indyka (bez skóry i bez kości)
½ kg pieczarek
1 cebula (10 dag)
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka (ok. 15 dag)
4 duże liście kapusty włoskiej (ok. 15 dag)
słodka papryka w proszku
koperek
sól morska
pieprz

Sposób wykonania:

Udziec z indyka pokroić w dużą kostkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową. Wymieszać i smażyć bez tłuszczu. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Razem wymieszać i smażyć. Cebulę, czosnek i czerwoną paprykę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i razem smażyć. Liście kapusty włoskiej opłukać, osuszyć i pokroić. Przełożyć na patelnię, wymieszać i smażyć jeszcze razem około 20 minut. Jeśli jest taka potrzeba można dolać trochę wody lub bulionu i smażyć do momentu, aż płyn wyparuje.

Na koniec dodać słodką paprykę w proszku, koperek, sól morską i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową potrawę podawać z kefirem, maślanką lub z ryżem.

Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Filetem z indyka.
Dorota [2012-02-12 20:06:22]
A CZYM MOŻNA ZASTĄPIĆ UDZIEC?
KINGA [2012-02-12 18:23:09]
Cieszę się, że potrawka smakowała :)
Dorota [2011-10-06 14:56:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.