Udziec z indyka pokroić w dużą kostkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową. Wymieszać i smażyć bez tłuszczu. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Razem wymieszać i smażyć. Cebulę, czosnek i czerwoną paprykę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i razem smażyć. Liście kapusty włoskiej opłukać, osuszyć i pokroić. Przełożyć na patelnię, wymieszać i smażyć jeszcze razem około 20 minut. Jeśli jest taka potrzeba można dolać trochę wody lub bulionu i smażyć do momentu, aż płyn wyparuje.
Na koniec dodać słodką paprykę w proszku, koperek, sól morską i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową potrawę podawać z kefirem, maślanką lub z ryżem.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.
Smacznego.