Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień suszone grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut (od czasu do czasu należy wymieszać i ewentualnie dolać wody, żeby grzyby się nie przypaliły). Następnie przecedzić i ostudzić (wodę, w której gotowały się grzyby można użyć do zupy lub do sosu).
Smalec roztopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i razem z ugotowanymi grzybami dodać do cebuli. Wymieszać, chwilkę smażyć i ostudzić. Dużą bułkę zamoczyć w zimnej wodzie. Trzy jajka ugotować na twardo.
W maszynce do mielenia mięsa zmielić grzyby, cebulę, czosnek, suszone śliwki, migdały, orzechy włoskie, ugotowane jajka i odciśniętą z wody bułkę. Następnie do masy dodać 2 surowe żółtka, szczyptę majeranku, tymianku, mielonego kminku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do masy dodać bułkę tartą i 2 ubite białka. Całość razem wymieszać i od razu formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Z podanych składników wyjdą 22 kotlety grzybowe.
Podawać z ziemniaczkami i surówką (kotlety można podawać polane białym śmietanowym sosem).
Podane składniki wystarczą na około 11 porcji.
Smacznego.