Przepisy Extra

Rolada wieprzowa ze szpinakiem

Rolada wieprzowa ze szpinakiem

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
40 dag szpinaku (świeżego)
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
5 dag cebuli
½ pęczka koperku
majeranek
lubczyk (suszony)
125 g sera mozzarella (1 kulka)
2 łyżki smalcu
½ litra wody
2 piórka zielonej cebulki
1 gałązka lubczyku
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki mąki pszennej
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Szpinak opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać olej, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Wymieszać i dusić, aż woda ze szpinaku wyparuje. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Koperek opłukać, pokroić, dodać do szpinaku i razem wymieszać.

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć, lekko rozkroić i rozbić na prostokątny płat. Mięso posypać szczyptą rozgniecionego w palcach majeranku, lubczyku, soli i czarnego pieprzu.

Na płacie mięsa rozłożyć szpinakową masę, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach kulkę sera mozzarella. Roladę zwinąć i obwiązać grubymi nićmi.

W rondlu rozgrzać smalec, przełożyć roladę i delikatnie zrumienić. Wlać wodę, dodać opłukane piórka zielonej cebulki, gałązkę lubczyku, ziarenka jałowca, ziarenka ziela angielskiego oraz listek laurowy. Całość przykryć pokrywką i zagotować, a gdy się zagotuje, dusić na średnim ogniu przez około 60 minut.

Następnie roladę wyciągnąć, a gdy lekko ostygnie, delikatnie usunąć nici.

Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Chwilkę pogotować, a następnie zdjąć z ognia. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, kilka kropli soku z cytryny i całość razem wymieszać.

Roladę ze szpinakiem pokroić na około 1 ½ – 2 cm plastry, rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem. Podawać z dodatkiem kaszy, kiszonych ogórków lub buraczków.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.