Pyszne, lekko kwaskowate ciasto z jabłuszkami na jasnym, kruchym spodzie. Na masie jabłkowej rozkładamy kakaową piankę, a wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Polecamy na różnego rodzaju przyjęcia, goście chętnie po nie się gają, bo ciekawie wygląda :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i margarynę. Posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej kruche ciasto. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia wsypać galaretki agrestowe w proszku i dokładnie razem rozmieszać. Masę jabłkowa lekko ostudzić i wyłożyć na podpieczony kruchy spód.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, kakao do ciast, olej i razem zmiksować. Całość razem zmiksować i wyłożyć na masę jabłkową. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.