Przepisy Extra

Jabłecznik na kruchym cieście z kakaową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtka
25 dag margaryny
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
2 galaretki agrestowe
Kakaowa pianka:
5 białek
¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao do ciast
3 łyżki oleju
Do dekoracji:
3 łyżki płatków migdałów

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i margarynę. Posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej kruche ciasto. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia wsypać galaretki agrestowe w proszku i dokładnie razem rozmieszać. Masę jabłkowa lekko ostudzić i wyłożyć na podpieczony kruchy spód.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, kakao do ciast, olej i razem zmiksować. Całość razem zmiksować i wyłożyć na masę jabłkową. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.