Przepisy Extra

Pełnoziarnisty jabłecznik z lekką pianką i nutką pomarańczy

Proste, szybkie do zrobienia ciasto z jabłkami. Do tego jest mało słodkie - idealne dla dbających o linię oraz dla diabetyków. Dodatek pomarańczy dodaje fajnego akcentu temu jabłecznikowi. Super ciasto z owocami lata i jesieni - udaje się zawsze i każdemu - przetestowane! :)

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 ½ szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny (np. Palma)
6 żółtek
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki cukru trzcinowego
30 dag pomarańczy (1 duża)
6 łyżek kaszy manny
Lekka pianka:
6 białek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
aromat pomarańczowy

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka i zagnieść pełnoziarniste ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć pełnoziarniste ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu. Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć ze skórki na tarce o małych oczkach. W połowie smażenia jabłek dodać cukier trzcinowy, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok z pomarańczy wraz z cząstkami. Pod koniec smażenia wsypać kaszę mannę, razem wymieszać i chwilkę pogotować.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej, kilka kropli aromatu pomarańczowego i razem zmiksować.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć lekko ostudzoną masę jabłkową, a na niej rozłożyć lekką piankę i łyżką zrobić „lekkie wgłębienia”. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.