Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Kalafiora opłukać, podzielić na małe różyczki (ewentualnie pokroić) wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować 5 minut pod przykryciem od momentu zagotowania. Następnie odcedzić i ostudzić. Por opłukać i pokroić kostkę. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć kurczaka, kalafiora, por i czosnek. Dodać jajka, mąkę pszenną, mielony len, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku, majeranku, kurkumy i pieprzu cayenne. Całość razem wymieszać. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką farsz z kurczaka i kalafiora (na 1 kotlet 1 pełną łyżkę farszu). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotlety wykładać na ręcznik papierowy.
Z podanych składników wyjdzie około 15 kotlecików.
Smacznego.