To proste, błyskawiczne i bardzo dobre placuszki na każdą okazję!
Są idealne na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na podwieczorek. Można je podawać na różne sposoby, najprostszy z cukrem pudrem oczywiście, ale można je serwować także z sezonowymi owocami - truskawkami, jagodami, wiśniami, bananami (dostępnymi oczywiście cały rok ;)), z bitą śmietaną, polewą czekoladową... możliwości jest wiele :)
Te racuszki to fajny pomysł na coś słodkiego do kawy, nawet niespodziewanych gości można nimi poczęstować - ojjj długo będą wspominać tę kawusię z dobrą i wyjątkową wkładką! - u mnie sprawdzone ;) Czytaj więcej
Jeśli wracamy po ciężkim, pracowitym dniu, zmęczeni i bardzo głodni, wtedy błyskawiczne racuszki są dla nas idealnym rozwiązaniem i ratunkiem :)
To coś dobrego "na poczekaniu" - umyślimy sobie coś dobrego i już jemy! Ciepłe i błyskawiczne danie, czy to jest możliwe? Sprawdźcie sami!
Warto się skusić - smacznego :)
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, sól, wlać mleko i wbić jajka. Całość razem dokładnie wymieszać (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Olej rozgrzać i nakładać łyżką przygotowane ciasto, formując owalne lub okrągłe racuchy. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem i podać na stół.
U mnie smażone przez babcię i babcinym sposobem - wyszły takie „grubaski” ale można kłaść mniej ciasta, wtedy będą zgrabniejsze - a w smaku są przepyszne - ciepłe chyba najlepsze :)
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.