Przepisy Extra

Racuchy z proszkiem do pieczenia

To proste, błyskawiczne i bardzo dobre placuszki na każdą okazję!

Są idealne na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na podwieczorek. Można je podawać na różne sposoby, najprostszy z cukrem pudrem oczywiście, ale można je serwować także z sezonowymi owocami - truskawkami, jagodami, wiśniami, bananami (dostępnymi oczywiście cały rok ;)), z bitą śmietaną, polewą czekoladową... możliwości jest wiele :)

Te racuszki to fajny pomysł na coś słodkiego do kawy, nawet niespodziewanych gości można nimi poczęstować - ojjj długo będą wspominać tę kawusię z dobrą i wyjątkową wkładką! - u mnie sprawdzone ;) Czytaj więcej

Jeśli wracamy po ciężkim, pracowitym dniu, zmęczeni i bardzo głodni, wtedy błyskawiczne racuszki są dla nas idealnym rozwiązaniem i ratunkiem :)

To coś dobrego "na poczekaniu" - umyślimy sobie coś dobrego i już jemy! Ciepłe i błyskawiczne danie, czy to jest możliwe? Sprawdźcie sami!

Warto się skusić - smacznego :)

Składniki:

ok. 1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
ok. ¾ szklanki mleka
4 jajka
cukier puder (do posypania)

Sposób wykonania:

Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, sól, wlać mleko i wbić jajka. Całość razem dokładnie wymieszać (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

Olej rozgrzać i nakładać łyżką przygotowane ciasto, formując owalne lub okrągłe racuchy. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem i podać na stół.

U mnie smażone przez babcię i babcinym sposobem - wyszły takie „grubaski” ale można kłaść mniej ciasta, wtedy będą zgrabniejsze - a w smaku są przepyszne - ciepłe chyba najlepsze :)

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
30 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Zrobiłam według przepisu. Wyszły pyszne. (I to napisałam ja - niereformowalne beztalencie w kuchni)
ziuta [2023-05-25 23:40:23]
Są super, często je robię na obiad. Żeby nam się nie znudziły dodaję owoce, zazwyczaj plasterki jabłek lub bananów. Dzieci taka owocową wersję uwielbiają.
Ola Kamińska [2022-07-23 00:31:11]
Pyszne, puszyste bardzo smaczne dodałam odrobinę cukru waniliowego.
Grazyna [2020-05-05 08:23:46]
A mi nie urosly, a smakuja jak omlet. Nie pecam
Autor [2020-03-24 09:53:57]
Niestety nie sa dobre. Za duzo jajek ! smakuja jak omlet. Nie polecam
Sylwia [2019-12-17 19:51:49]
Ja robię racuchy na zsiadłym mleku,dodaję pół na pół, sody i proszku do pieczenia,łyżeczkę cukru i cukier waniliowy. Do ciasta dodaję jabłka pokrojone w kostkę.
Maria [2019-09-17 17:13:19]
Ooo! Ciekawy pomysł - dziękuję :)
Dorota [2018-07-26 23:02:31]
A ja dodaje jeden budyń waniliowy i jest super.
amator [2018-07-26 09:49:55]
Wyrosły pięknie, ale... chyba za dużo jaj bo było je ewidentnie czuć, a brak cukru sprawił że nikomu nie smakowały. Po dodaniu cukru do ciasta juz tak nie wyrosły.
Kasia [2017-11-14 11:39:58]
Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam :)
Ewelinka [2017-06-20 12:21:05]
PALCE LIZAC POLECAM
DROBNY IWONA [2017-06-13 15:01:02]
Robiłam dzisiaj i wyszły pyszne! Jednakże brakowało faktycznie cukru.
Mimi [2017-05-02 16:59:38]
Takie sobie ale mozna czasami zrobic na szybki podwieczorek
Basia [2017-04-30 01:05:36]
Ja do tego przepisu dodałam dwie łyżeczki cukru i cukier waniliowy i wyszły super!!! Moje córeczki się zajadały! :) Jadłam też takie z jabłkiem i bananem i też były pyszne! :)
Anna [2017-04-29 12:05:07]
Do tego wszystkiego można dodać łyżeczkę cukru,troszkę cynamonu i 2 jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki-racuchy z jabłkami-palce lizać!!!
Majka [2017-04-28 08:01:40]
Brak cukru w cieście. Smak smażone jaja i mąka. :-( Jednak wolę tradycyjne na drożdżach.
Mastif [2017-03-10 14:46:44]
Usmażone racuchy zazwyczaj posypuje się cukrem pudrem i są bardzo dobre, wystarczająco słodkie ;)
Dorota [2017-01-18 21:54:58]
Fuj nie dobre były w przepisie zero cukru ja nie zauważyłam..mój błąd sama mąka i jaka
Kasia [2017-01-11 16:42:33]
No tak jak wszystkie placki, umiarkowana ilość oleju powinna być ;)
Ewelinka [2017-01-03 21:59:02]
doskonałe ale na jogurcie i odrobinie proszku do pieczenia oraz z tartym na grubej tarce jabłkiem
grazia [2017-01-02 00:32:04]
Ja robię z kefirem i na sodce, a na koniec dodaję tarte jabłka....na gorący olej....rosną... pilnować...posypać cukrem pudrem...
halszka [2016-12-30 14:52:58]
Najlepsze na kefirze,lub zsiadłym mleku,z dodatkiem sody oczyszczonej,1,dwie łyżeczki...
Ula [2016-12-28 11:14:49]
Smaży się je na głębokim tłuszczu?
balbina [2016-12-12 20:50:48]
Ja robię takie racuszki na zsiadłym mleku lub kefirze, dodaję cukier waniliowy i odrobinę proszku do pieczenia. Są pyszne i takie pulchniutkie!
To ja. [2016-12-04 12:15:49]
W/g mnie,lekka przesada z tymi jajkami.Czyżby nie za dużo?Prawie biszkopta można upiec.
Y-a [2016-12-03 06:18:56]
Bez wzgledu jak przygotowywane jest ciasto zawsze sa pyszne a dla mnie to smak minionej mlodosci.
asia grota [2016-11-30 13:58:05]
bardzo dobre placuszki
stasiapyczot [2016-11-27 21:11:03]
Ja, zamiast proszku do pieczenia daję sodę oczyszczoną. Placki wychodzą pulchne , a jednak chrupiące! Te z proszkiem są twarde.
alka [2016-11-25 12:47:05]
RACUCHY,OWSZEM SĄ PYSZNE JAKO TAKIE-ALE NIGDY NA PROSZKU DO PIECZENIA-TYLKO CIASTO DROŻDŻOWE NA ODROBINIE ŚWIEŻEGO MLEKA!!!!!!!!!!!!!!!!
K.MICHOREK [2016-11-24 12:35:31]
Na zdrowy zoladek wszystkie przepisy sa superowe,,smacznego/
ziutka [2016-11-23 16:07:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.