Przepisy Extra

Pełnoziarniste ciasto z mrożonymi jagodami i bezą

To ciekawa i warta wypróbowania propozycja przepisu na ciasto z czarną borówką czyli popularnymi jagodami. Dolną warstwą placka jest kruche pełnoziarniste ciasto, na którym wyłożono masę jagodową, która charakteryzuje się pięknym kolorem i ciekawym smakiem.

Górną część ciasta stanowi masa bezowa o pysznym migdałowym aromacie. Beza posypana jest chrupiącymi płatkami migdałów... mmm mniam :)

Jak widać ciasto wykonano z produktów o bardzo wyrazistym smaku. Czarne jagody, migdałowa beza i płatki migdałowe dają w sumie bardzo oryginalny, zdecydowany smak i zapach!

Przepis na ciasto z mrożonymi owocami jagód jest sprawdzony, łatwy i szybki w wykonaniu. A ponieważ jagody użyte do jego przygotowania zostały zamrożone, więc można go robić przez cały rok. Ciasto bardzo dobrze smakuje, zwłaszcza podane do kawy ze śmietanką ;) Czytaj więcej

Mieszające się zapachy jagód i migdałów oraz parującej, gorącej kawy potęgują wrażenia smakowe spożywanego tego słodkiego ciasta - pycha!

W sezonie letnim warto się pokusić o taką wersję ciasta, ale ze świeżymi jagodami - będzie jeszcze lepsze!

Ten wypiek to super ciacho na lato i upały, tutaj nic nam się nie roztopi, dlatego śmiało można go przewozić.

Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego
25 dag margaryny (np. Kasia)
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
4 żółtka
Masa jagodowa:
1/2 kg jagód (mrożonych lub świeżych)
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza z migdałową nutką:
4 białka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
4 łyżki płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać margarynę, olej i żółtka. Razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.

Mrożone jagody przełożyć do rondelka. Wlać ½ szklanki wody i zagotować. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ¾ szklanki zimnej wody i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do gotujących się jagód i zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i wyłożyć na surowe ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i jeszcze razem ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu migdałowego i razem zmiksować. Gotową bezę wyłożyć na ciepłą masę jagodową, rozprowadzić delikatnie łyżką i posypać płatkami migdałowymi.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.