Borówki czarne, to popularne owoce leśne, dostępne na terenie całej Polski. W zależności od regionu owoce te znane są pod różnymi nazwami, najpopularniejsze to jagody, czarne jagody oraz czernica.
Jagody z powodu swoich cennych właściwości mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz w medycynie.
W kuchni stosowane są jagody świeże, suszone, mrożone i pasteryzowane. Jak widać jagody można wykorzystywać pod różnymi postaciami w ciągu całego roku. To ważne, ponieważ czarne jagody są smaczne i mają właściwości prozdrowotne, dlatego warto mieć zapas tych owoców w swojej domowej spiżarni :) Czytaj więcej
Poniżej prezentujemy przepis na przechowanie jagód przez dłuższy czas. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a pasteryzowane w ten sposób czarne jagody będą jak znalazł w czasie, gdy brak jest świeżych owoców czernicy.
Dzięki tak zakonserwowanym owocom możemy się nimi cieszyć nawet w środku, mroźnej i śnieżnej zimy :)
Takie jagody nadają się do ciast, do deserów, do obiadów (klusek, makaronów, kompotów). Wybór mamy duży :)
Zachęcamy do skorzystania z tego przepisu. Życzymy powodzenia, a potem smacznego :)
Jagody obrać z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do czystych i suchych słoików (przekładając je cukrem). Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić na 3 godziny.
Następnie pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 2 słoiczki po 300 ml.
Takie jagody w zimie można użyć do ciast, deserów, koktajli, kompotów, dań z makaronem lub słodkich zapiekanek.
Smacznego.