To fajny pomysł na pięknie wyglądające i dobrze smakujące jajka, których wykonanie jest wręcz błyskawiczne!
To jajka idealne na wielkanocne śniadanie lub kolację. Pięknie prezentują się na świątecznym stole, i jakby nie było to są one również piękną jego ozdobą ;)
Takie jajka śmiało można też serwować na wiosenne śniadania. Są one także fajne jako łatwa i szybka do przygotowania przekąska. Świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju przyjęciach, imprezach, i tam cieszą się one dużo popularnością - znikają wręcz błyskawicznie (czyli tak jak się je robi ;)) Bo pomijając gotowanie jajek, ich faszerowanie zajmie nam zaledwie kilka minut. Czytaj więcej
Napełnione pastą majonezową białka jajek dekorujemy kawałkami rzodkiewki i kaparami. Te dodatki świetnie komponują się z jajkami. A zielona łączka z sałaty i pora wnosi do przekąski jeszcze więcej smaku, kruchości i witamin!
Zachęcam do przygotowania takich kolorowych jajeczek i życzę smacznego :)
Polecam je szczególnie na Wielkanoc - Wesołego Alleluja!
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać. Przekroić na połowę i wyjąć żółtka.
Żółtka przełożyć do miseczki, dodać majonez, kilka kropel soku z cytryny, chrzan, szczyptę ostrej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach majeranku oraz soli i pieprzu ziołowego do smaku. Całość razem wymieszać.
Sałatę lodową opłukać i osuszyć. Porwać na kawałki i ułożyć na talerzu. Na sałacie rozłożyć połówki białek i napełnić żółtą, majonezową pastą.
Rzodkiewki opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Kapary osączyć z zalewy. Rzodkiewką i kaparami udekorować jajka. Całość delikatnie posypać cienkimi krążkami pora.
Gotowe i kolorowe jajka podać na świąteczny stół.
Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.
Smacznego.