Przepisy Extra

Jarzynowa z cebulą i czerwoną soczewicą

Składniki:

1 ½ l bulionu (lub rosołu)
30 dag ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
10 dag cebuli
10 dag czerwonej soczewicy (½ szklanki)
sól
pieprz
1 łyżka śmietanki 30%
natka zielonej pietruszki (może być suszona)

Sposób wykonania:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę.

Bulion lub rosół (u mnie była woda, w której parzyła się swojska szynka i dolałam jeszcze wody, w której gotowała się golonka - mmm.... pycha) zagotować i przełożyć do niego warzywa. Całość razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną soczewicę opłukać i razem z cebulą przełożyć do zupy. Gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut.

Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietankę i szczyptę rozgniecionej w placach suszonej natki zielonej pietruszki. Dokładnie rozmieszać i gorącą zupę rozlać na talerze.

Podawać z pełnoziarnistą bułeczką posmarowaną masłem - pycha!

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Jarzynowa
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.