Bardzo smaczna, zdrowa, pożywna, syta, rozgrzewająca i szybka zupka do zrobienia. To zupka krem z cebuli, pora, ziemniaków, dyni, imbiru, czosnku + ugotowana czerwona soczewica. Zupka do przygotowania w jedyne 30 minut :) Ma same plusy - nic tylko ją zrobić i jeść na zdrowie! Smacznego i zdrowego obiadku :)
Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z porem pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, przełożyć cebulę z porem i zeszklić. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z ziemniakami, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Imbir obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Całość zalać 750 ml wody, dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Od tego momentu gotować zupę jeszcze przez 1 minutę i zdjąć z ognia.
Czerwoną soczewicę opłukać i przełożyć do garnka. Zalać 1 szklanką wody, i gdy się zagotuje gotować przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Z zupy wyjąć liść laurowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec przełożyć do zupy ugotowaną czerwoną soczewicę. Dodać śmietankę, szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, majeranku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.