Gęste, gładkie zupy o konsystencji kremu, zupy - krem, coraz częściej goszczą na naszych stołach i to nie tylko od święta.
Ich niewątpliwą zaletą jest łatwość wykonania, a także fakt, że zwykle świetnie smakują i są zdrowe. W przepisie na tę zupę głównym składnikiem jest brokuł. Ale oprócz tego zdrowego warzywa znajdziemy tam również inne jarzyny oraz pieczarki, a także szeroki zestaw przypraw, które nadadzą tej zupce wyrazistości. Czytaj więcej
Brokuła oczyścić, opłukać i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Rosół przecedzić i wlać do garnka. Zagotować, przełożyć do niego brokuła i cebulę. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler. Całość razem zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Zmiksowaną zupę zagotować. W ¼ szklance zimnej wody rozmieszać mąkę pszenną pełnoziarnistą, wlać do gotującej się zupy i zagotować. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, tymianku oraz majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do rondelka na rozgrzane masło. Posypać szczyptą soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i dusić w wodzie, którą puszczą pieczarki, a gdy woda już wyparuje, jeszcze chwilę smażyć.
Na talerze rozlać gorącą zupę brokułową, a na środku zupy rozłożyć łyżką usmażone pieczarki.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.