Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i stopić. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek i pokroić w kostkę. Wędzony boczek i cebulę przełożyć do słoniny, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć.
Białą kapustę opłukać, poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Następnie odcisnąć z soku, przełożyć do cebuli z boczkiem, razem wymieszać i smażyć 5 minut. Całość zalać bulionem, dodać liście laurowe i razem zagotować.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zieloną soczewicę opłukać. Do kapusty dodać ziemniaki, marchewkę i soczewicę. Przykryć pokrywką i gotować razem na małym ogniu przez około 35 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, razem wymieszać i zagotować.
Zupę zdjąć z ognia, dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić, dodać do garnka z zupą i całość razem wymieszać.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.