Przepisy Extra

Ogórki w musztardowym sosie

Składniki:

50 dag ogórków
2 dag pora
sól (himalajska)
2 łyżki musztardy
½ łyżki oleju
sok z cytryny
słodka papryka w proszku
tymianek
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Ogórki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki (w skórce), a końcówki odrzucić. Plasterki ogórków przełożyć do miski, posolić, wmieszać i odłożyć na około 30 minut. Następnie odcisnąć z soku i przełożyć do nowej miski.

Por opłukać, pokroić w kosteczkę i przełożyć do ogórków. Następnie dodać musztardę, olej, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę słodkiej papryki w proszku, tymianku i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i odłożyć na około 10 minut do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Na koniec przełożyć do czystej miski i dowolnie udekorować np. szczypiorkiem. Gotową surówkę podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Jest pyszna, zrobiłam :) Dla lekkiej chrupkości i ostrości polecam dodać kilka kulek rzodkiewki - można pokroić w małą kosteczkę, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. I oczywiście też świeży koperek - pycha ;)
Ania [2024-07-04 15:06:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.