Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić. Dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć przez około 10 minut. Następnie wlać wodę i dodać liście laurowe. Całość razem wymieszać i zagotować.
Marchew i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotujących się grzybów i gotować razem przez około 10 minut. Brokuł opłukać i pokroić. Następnie dodać do zupy i gotować jeszcze razem przez 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Na koniec wyjąć z zupy liście laurowe. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Całość zmiksować blenderem. Dodać szczyptę majeranku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem. Gorącą zupę przelać na talerze i posypać groszkiem ptysiowym.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.