Przepisy Extra

Jesienna zupa grzybowa krem

Składniki:

Zupa:
20 dag grzybów (np. maślaków)
10 dag cebuli
1 łyżka smalcu
1 l wody (lub bulionu)
2 liście laurowe
6 dag marchwi (1 średnia)
3 dag selera (kawałek)
10 dag brokuła (3 średnie różyczki)
2 ząbki czosnku
majeranek
ostra papryka w proszku
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz
Dodatkowo:
6 dag groszku ptysiowego (3 łyżki)

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić. Dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć przez około 10 minut. Następnie wlać wodę i dodać liście laurowe. Całość razem wymieszać i zagotować.

Marchew i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotujących się grzybów i gotować razem przez około 10 minut. Brokuł opłukać i pokroić. Następnie dodać do zupy i gotować jeszcze razem przez 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Na koniec wyjąć z zupy liście laurowe. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Całość zmiksować blenderem. Dodać szczyptę majeranku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem. Gorącą zupę przelać na talerze i posypać groszkiem ptysiowym.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam, tak suszone maślaki też mogą być :) Należy je opłukać, zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 24 godziny, na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie. Później grzyby wyjąć, ostudzić, pokroić i dodać do cebuli. Dalej postępować jak w przepisie. Wodę, w której gotowały się grzyby można dodać do zupy. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2013-05-13 13:25:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.