Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i zagotować. Ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
W rondelku rozgrzać olej. Por opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pora i razem smażyć, ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie całość przełożyć do garnka i razem zagotować. Z zupy wyjąć liście laurowe. Dodać szczyptę kurkumy, ostrej papryki w proszku, soli, pieprzu, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi oraz serek topiony. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. W ¼ szklance wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się zupy. Zagotować i zdjąć z ognia.
Chleb pokroić w kostkę, oprószyć sodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć na suchą patelnię i zrumienić.
Zupę krem podawać z grzankami i natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.