Idzie jesień... ziemniaki, dynia i marchewka już w naszych w naszych piwnicach... plony zebrane... coraz bliżej zimy... brrr
Nadchodzi więc pora na gotowanie sycących, pożywnych i rozgrzewających zup!
Ja mam dla Was pewną smaczną propozycję zupki, która bazuje głównie na ziemniakach, dyni, marchewce i cebuli, ale są w niej także pyszne i aromatyczne grzybki - mniam :)
Zupka jest prosta do wykonania i tania. Wystarczy dosłownie chwilka i nasza zupka jest gotowa. Dlatego jest to fajny przepis na osób zapracowanych i zabieganych..., no bo przecież zjeść dobrego coś trzeba ;) Czytaj więcej
Zupa prezentuje się doskonale, jest kolorowa i tym zachęca do jedzenia. Wygląda jak "słoneczna, ciepła jesień" :)
Jest ona gęsta i idealna na jesienne oraz zimowe obiadki, a nawet na rozgrzewającą kolację... Dla "pełnego rozgrzania" można dodać do niej również szczyptę imbiru i ostrej papryki w proszku.
Smacznego :)
Ziemianki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Młodą marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki lub w kostkę.
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę i stopić na małej patelni, a następnie skwarki wyciągnąć łyżką. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na wytopiony tłuszcz ze słoniny i lekko zrumienić. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić, dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć.
Do dużego garnka przełożyć ziemniaki, dynię, marchewkę, skwarki oraz całą zawartość patelni z cebulą i grzybkami. Na koniec zalać gorącym bulionem, dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Na małej patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i razem dokładnie wymieszać, chwilkę smażąc. Następnie wlać 1-2 chochelki zupy, wymieszać i zagotować. Później całość przelać do garnka z zupą, wymieszać i ponownie zagotować.
Na koniec dodać tymianek, rozgnieciony w rękach majeranek i natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Podawać na gorąco ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.