Przepisy Extra

Jarzynowa z groszkiem i fasolką szparagową

To lekka i bardzo smaczna zupka z sezonowych jarzyn. Jest prosta, kolorowa i zdrowa. Młode jarzyny, i to najlepiej z własnej uprawy najlepsze są na letnie zupki.

Latem jest tyle możliwości na pyszne zupki. Można łączyć przeróżne warzywa, kroić je w kosteczkę, w paski lub na sam koniec miksować, aż powstanie przepyszny krem - mniam :) Czytaj więcej

Ja na jednym talerzu połączyłam ziemniaczki, marchewkę, seler, zielony groszek, żółtą fasolkę szparagową i cebulkę. A dla smaku dodałam wędzony boczek, natkę zielonej pietruszki i przyprawy - mniam :)

Wykonanie jest proste - zupka więc uda się każdemu.

Smacznego!

Składniki:

20 dag ziemniaków (waga po obraniu)
10 dag fasolki szparagowej
5 dag zielonego groszku
5 dag marchewki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
1 ½ litra wody
1 ½ łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
pieprz biały
5 dag wędzonego boczku
3 dag wędzonej słoniny
10 dag cebuli
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 pęczek zielonej pietruszki
majeranek

Sposób wykonania:

Ziemniaki, marchewkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić na 3 cm kawałki. Zielony groszek opłukać. Wlać wodę, dodać ziemniaki, fasolkę szparagową, zielony groszek, marchewkę, seler, Vegetę i szczyptę białego pieprzu. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie przełożyć do zupy i pogotować jeszcze razem przez około 5 minut.

Na małą patelnię przełożyć masło i roztopić, wsypać mąkę pszenną i chwilkę podsmażyć. Następnie wlać 1-2 chochelki zupy, dokładnie wymieszać i zagotować. Na koniec całą zawartość patelni przelać do zupy, wymieszać i jeszcze raz zagotować.

Zieloną pietruszkę opłukać, pokroić i przełożyć do zupy. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem wymieszać.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.