To lekka i bardzo smaczna zupka z sezonowych jarzyn. Jest prosta, kolorowa i zdrowa. Młode jarzyny, i to najlepiej z własnej uprawy najlepsze są na letnie zupki.
Latem jest tyle możliwości na pyszne zupki. Można łączyć przeróżne warzywa, kroić je w kosteczkę, w paski lub na sam koniec miksować, aż powstanie przepyszny krem - mniam :) Czytaj więcej
Ja na jednym talerzu połączyłam ziemniaczki, marchewkę, seler, zielony groszek, żółtą fasolkę szparagową i cebulkę. A dla smaku dodałam wędzony boczek, natkę zielonej pietruszki i przyprawy - mniam :)
Wykonanie jest proste - zupka więc uda się każdemu.
Smacznego!
Ziemniaki, marchewkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić na 3 cm kawałki. Zielony groszek opłukać. Wlać wodę, dodać ziemniaki, fasolkę szparagową, zielony groszek, marchewkę, seler, Vegetę i szczyptę białego pieprzu. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie przełożyć do zupy i pogotować jeszcze razem przez około 5 minut.
Na małą patelnię przełożyć masło i roztopić, wsypać mąkę pszenną i chwilkę podsmażyć. Następnie wlać 1-2 chochelki zupy, dokładnie wymieszać i zagotować. Na koniec całą zawartość patelni przelać do zupy, wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Zieloną pietruszkę opłukać, pokroić i przełożyć do zupy. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem wymieszać.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.