Przepisy Extra

Jogurtowiec na zimno z pomarańczowym akcentem

Składniki:

Zielona masa:
1 galaretka agrestowa
300 ml jogurtu naturalnego
Czerwona masa:
1 galaretka wiśniowa
300 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
ok. 25 dag okrągłych biszkoptów
4 pomarańcze
1 galaretka cytrynowa

Sposób wykonania:

Galaretkę agrestową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do miseczki przełożyć jogurt naturalny, dodać galaretkę agrestową, zmiksować i włożyć do lodówki. Tak samo postąpić z galaretką wiśniową.

Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) posmarować masłem (spód i boki). Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok, nasączyć nim biszkopty i ułożyć w tortownicy, następnie wylać tężejącą zieloną masę (włożyć na około 10 minut do lodówki), ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych sokiem z pomarańczy i wyłożyć tężejącą czerwoną masę (włożyć na około 10 minut do lodówki).

Pozostałe dwie pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki, obrać z białych błonek i pokroić w kostkę. Na wierzchu ciasta rozłożyć pomarańcze i zalać tężejącą galaretką cytrynową (rozpuszczoną wcześniej w 1 ½ szklanki gorącej wody). Ciasto włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dzięki :)
Dorota [2013-08-23 23:10:34]
Też powinno być dobre :)
Dorota [2013-06-04 22:36:36]
Dzięki :)
Dorota [2013-05-27 11:11:40]
To cieszę się bardzo i pozdrawiam :)
Dorota [2013-05-24 22:27:49]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.