Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec wsypać galaretkę agrestową i cytrynową. Dokładnie rozmieszać i zdjąć z ognia.
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć herbatniki (na jedną warstwę wychodzi około 10 sztuk), na nie wyłożyć ciepłą masę rabarbarową i rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Ostudzić i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Schłodzoną śmietankę ubić, dodać jogurt naturalny, cukier waniliowy i razem wymieszać. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę agrestową (rozpuszczoną wcześniej w ¾ szklanki gorącej wody). Całość razem zmiksować, wylać na drugą warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 5 minut. Następnie na górze ciasta rozłożyć ciastka Delicje, lekko je dociskając do masy i gotowe ciasto włożyć ciasto do lodówki, aby stężało.
Smacznego.