Przepisy Extra

Ciasto rabarbarowo-jogurtowe na zimno

Składniki:

Masa rabarbarowa:
1 kg rabarbaru (waga po obraniu)
½ szklanki cukru
1 galaretka agrestowa
1 galaretka cytrynowa
Masa jogurtowa ze śmietanką:
250 ml śmietanki 30%
36 dag jogurtu naturalnego (2 małe kubki)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
ok. 20 dag herbatników
15 dag ciastek Delicji (1 opakowanie np. Delicji wiśniowych)

Sposób wykonania:

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec wsypać galaretkę agrestową i cytrynową. Dokładnie rozmieszać i zdjąć z ognia.

Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć herbatniki (na jedną warstwę wychodzi około 10 sztuk), na nie wyłożyć ciepłą masę rabarbarową i rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Ostudzić i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Schłodzoną śmietankę ubić, dodać jogurt naturalny, cukier waniliowy i razem wymieszać. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę agrestową (rozpuszczoną wcześniej w ¾ szklanki gorącej wody). Całość razem zmiksować, wylać na drugą warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 5 minut. Następnie na górze ciasta rozłożyć ciastka Delicje, lekko je dociskając do masy i gotowe ciasto włożyć ciasto do lodówki, aby stężało.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Biedronka
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.