Herbatniki pokruszyć, przełożyć do miski i wlać do nich roztopione, letnie masło. Dodać miód i cynamon. Razem dokładnie wymieszać ręką, wyłożyć do średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24-25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Pomarańcze umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Potem pomarańcze obrać ze skórki i z białych błonek. Następnie pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski, dodać cukier i razem zmiksować blenderem. Na koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy (można nie dodawać całej, żeby masa nie była gorzka).
Żelatynę wsypać do miseczki, zalać ½ szklanki gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietanę przelać do miski i ubić. Na koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Słodką masę śmietankową podzielić na połowę. Do zmiksowanych pomarańczy przełożyć połowę masy śmietankowej i razem delikatnie wymieszać. Dodać 5 łyżek letniej rozpuszczonej w wodzie żelatyny i ponownie razem wymieszać. Masę pomarańczową włożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i włożyć do lodówki na około 20 minut. Pozostałą żelatynę dodać do pozostałej masy śmietankowej, razem wymieszać i wyłożyć na masę pomarańczową. Całość posypać kakao do ciast.
Gotowy sernik włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.