To ciasto na lato i na wakacje. Jest idealne na każdy upalny dzień, a podane do mrożonej kawki smakuje wyśmienicie :)
Na kruchym spodzie dwie masy owocowe z ciekawego smakowo owocowego duetu... kwaśnego rabarbaru i słodkich truskawek... mniam!
Ten niepozorny wygląd ciasta na fotografii może zmylić. Masa, w skład której wchodzi smażony rabarbar i jabłka, a także sok z pomarańczy i cytryny oraz budyń umieszczona jest na kruchym cieście. Na wierzchu masy położono truskawki na galaretce agrestowej. Czytaj więcej
Kompozycja tak różnorodnych smaków zawarta w masie rabarbarowej, przykrytej truskawkami daje w sumie naprawdę nadzwyczajne odczucia, nawet trudne do opisania.
Koniecznie trzeba samemu spróbować niepowtarzalnego smaku tego pysznego ciasta, nie bez powodu nazwanego „Galaretkową fantazją”.
Jest ono rewelacyjne, aromatyczne i dlatego bardzo szybko znika, zaraz po upieczeniu... To owocowe połączenie przypomina smak dzieciństwa - mniam :)
Polecamy!
Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło i jajko. Posiekać nożem, następnie zagnieść ręką kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć schodzone kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić.
Rabarbar i jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Razem przełożyć do garnka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na około 30 minut. Następnie położyć na małym ogniu i razem smażyć około 20 minut. Cytrynę i pomarańcze umyć, przekroić i wycisnąć sok. Następnie przecedzić i wlać do miseczki (soku powinno być 250 ml, jeśli będzie mniej to dolać wody). Do soku wsypać budynie waniliowe w proszku i dokładnie rozmieszać. Wlać do masy rabarbarowej i chwilkę razem podgotować. Gorącą masę rabarbarową wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto.
Truskawki obrać z szypułek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie rozłożyć na ciepłej masie rabarbarowej i zostawić do ostudzenia.
Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wylać na truskawki.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na 24 godziny).
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.