To ciasto na lato i na wakacje. Jest idealne na każdy upalny dzień, a podane do mrożonej kawki smakuje wyśmienicie :)
Na kruchym spodzie dwie masy owocowe z ciekawego smakowo owocowego duetu... kwaśnego rabarbaru i słodkich truskawek... mniam!
Ten niepozorny wygląd ciasta na fotografii może zmylić. Masa, w skład której wchodzi smażony rabarbar i jabłka, a także sok z pomarańczy i cytryny oraz budyń umieszczona jest na kruchym cieście. Na wierzchu masy położono truskawki na galaretce agrestowej. Czytaj więcej
Kompozycja tak różnorodnych smaków zawarta w masie rabarbarowej, przykrytej truskawkami daje w sumie naprawdę nadzwyczajne odczucia, nawet trudne do opisania.
Koniecznie trzeba samemu spróbować niepowtarzalnego smaku tego pysznego ciasta, nie bez powodu nazwanego „Galaretkową fantazją”.
Jest ono rewelacyjne, aromatyczne i dlatego bardzo szybko znika, zaraz po upieczeniu... To owocowe połączenie przypomina smak dzieciństwa - mniam :)
Polecamy!
Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło i jajko. Posiekać nożem, następnie zagnieść ręką kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć schodzone kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić.
Rabarbar i jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Razem przełożyć do garnka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na około 30 minut. Następnie położyć na małym ogniu i razem smażyć około 20 minut. Cytrynę i pomarańcze umyć, przekroić i wycisnąć sok. Następnie przecedzić i wlać do miseczki (soku powinno być 250 ml, jeśli będzie mniej to dolać wody). Do soku wsypać budynie waniliowe w proszku i dokładnie rozmieszać. Wlać do masy rabarbarowej i chwilkę razem podgotować. Gorącą masę rabarbarową wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto.
Truskawki obrać z szypułek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie rozłożyć na ciepłej masie rabarbarowej i zostawić do ostudzenia.
Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wylać na truskawki.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na 24 godziny).
Smacznego.