Przepisy Extra

Kakaowe ciasto z jagodami i brzoskwiniami

Składniki:

Kakaowe ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
20 dag masła
6 żółtek
aromat rumowy
Pianka białkowa z kaszą manną:
6 białek
sól
¾ szklanki cukru
20 dag śmietany 18%
1 budyń waniliowy
10 łyżek kaszy manny
Owocowa wkładka:
15 dag jagód
40 dag brzoskwiń (4 sztuki)
2 łyżki bułki tartej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, kakao do ciast, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i kilka kropli aromatu rumowego. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej ¾ kakaowego ciasta i nakłuć widelcem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Pozostałe kakaowe ciasto (¼) schłodzić.

Jagody przebrać, opłukać i osączyć na sitku. Brzoskwinie opłukać (a jeśli się da, to obrać ze skórki) i pokroić w kostkę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać śmietanę, budyń waniliowy w proszku, kaszę mannę i całość delikatnie wymieszać.

Na podpieczone kakaowe ciasto wyłożyć piankę białkową z kaszą manną, na niej rozłożyć jagody, rozsypać bułkę tartą, następnie rozłożyć brzoskwinie, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kakaowe ciasto. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.