Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, kakao do ciast, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i kilka kropli aromatu rumowego. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej ¾ kakaowego ciasta i nakłuć widelcem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Pozostałe kakaowe ciasto (¼) schłodzić.
Jagody przebrać, opłukać i osączyć na sitku. Brzoskwinie opłukać (a jeśli się da, to obrać ze skórki) i pokroić w kostkę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać śmietanę, budyń waniliowy w proszku, kaszę mannę i całość delikatnie wymieszać.
Na podpieczone kakaowe ciasto wyłożyć piankę białkową z kaszą manną, na niej rozłożyć jagody, rozsypać bułkę tartą, następnie rozłożyć brzoskwinie, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kakaowe ciasto. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 175 °C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.