To bardzo dobre ciacho z jagodami, które wygląda jak sernik, lecz to nie jest sernik ;)
To puszysta masa jogurtowa, w której wymieszane są niebieskie i soczyste kuleczki - jagódki. Cała ta masa wyłożona jest na podpieczonym pełnoziarnistym kruchym cieście, a wierzch ciasta ozdabiają wiórki kokosowe. Czytaj więcej
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, szczyptę soli, masło i sok z cytryny. Razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć na tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się szklista i biała. Dalej miksując na małych obrotach dodawać jogurt grecki, cukier waniliowy, budynie śmietankowe w proszku, olej i kilka kropli aromatu rumowego. Na koniec wsypać opłukane i osuszone na ręczniku papierowym jagody (a jeśli mamy mrożone jagody, to wsypujemy mrożone). Całość delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć masę na podpieczone kruche ciasto i wyrównać.
Wierzch surowego ciasta posypać wiórkami kokosowymi i włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika. Piec dalej przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Smacznego.