Przepisy Extra

Jogurtowiec na kruchym cieście z jagodami

To bardzo dobre ciacho z jagodami, które wygląda jak sernik, lecz to nie jest sernik ;)

To puszysta masa jogurtowa, w której wymieszane są niebieskie i soczyste kuleczki - jagódki. Cała ta masa wyłożona jest na podpieczonym pełnoziarnistym kruchym cieście, a wierzch ciasta ozdabiają wiórki kokosowe. Czytaj więcej

Ciasto jest bardzo proste do wykonania i dosyć szybkie. Składniki nie są za bardzo wyszukane, więc w każdej chwili można się na ten wypiek skusić, wystarczy mieć tylko zamrożonych kilka garści jagód ;)

Smacznego!

Składniki:

Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
7 żółtek
sól
20 dag masła
2 łyżki soku z cytryny
Jogurtowa masa z jagodami:
70 dag jogurtu greckiego
7 białek
sól
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe (z cukrem)
½ szklanki oleju
aromat rumowy
25 dag jagód (świeże lub mrożone)
Do dekoracji:
5 dag wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, szczyptę soli, masło i sok z cytryny. Razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć na tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się szklista i biała. Dalej miksując na małych obrotach dodawać jogurt grecki, cukier waniliowy, budynie śmietankowe w proszku, olej i kilka kropli aromatu rumowego. Na koniec wsypać opłukane i osuszone na ręczniku papierowym jagody (a jeśli mamy mrożone jagody, to wsypujemy mrożone). Całość delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć masę na podpieczone kruche ciasto i wyrównać.

Wierzch surowego ciasta posypać wiórkami kokosowymi i włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika. Piec dalej przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.