Cukrzyca to choroba, która niestety coraz częściej atakuje współczesnych ludzi. Chorzy powinni stosować specjalną dietę cukrzycową, charakteryzującą się tym, że produkty spożywcze muszą mieć niski indeks glikemiczny. Najogólniej produkty te, muszą wolno uwalniać do krwi glukozę, którą zawierają. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa jak szybko po spożyciu określonego produktu, wzrośnie poziom cukru we krwi.
Tak więc, wszystkie produkty, które znajdują się w potrawach dla diabetyków, czyli chorych na cukrzycę muszą mieć niski indeks glikemiczny. Czytaj więcej
Kalafiora podzielić na różyczki i opłukać. Następnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 10 minut po przykryciem od momentu zagotowania się wody. Potem odcedzić i ostudzić.
Wędzonego kurczaka pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kilka połówek odłożyć do dekoracji).
Do miski przełożyć kalafiora, wędzonego kurczaka, por, jajka, czerwoną paprykę, czosnek i orzechy włoskie. Dodać jogurt naturalny i szczyptę majeranku. Wszystko razem wymieszać. Na koniec przyprawić do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę ponownie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Smacznego.