Przygotowując potrawy dla osób chorych na cukrzycę, koniecznie należy stosować produkty spożywcze, które mają niski indeks glikemiczny (IG). Indeks ten podaje jak wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów znajdujących się w produktach spożywczych. Należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, posiłkując się ogólnodostępnymi tabelami.
Do przygotowania sałatki dla diabetyków wybrano te produkty, które spełniają powyższe warunki i mają odpowiednio niski indeks. Czytaj więcej
Przedstawiona na stronie sałatka jest zdrowa, smaczna, lekkostrawna i... bardzo chrupiąca. Można ją polecić wszystkim amatorom zdrowego odżywiania, również tym którzy nie muszą stosować diety cukrzycowej. Sałatka jest idealna również dla osób odchudzających się!
Świetnie sprawdza się ona jako sałatka do potraw z grilla, a także jako wakacyjna sałatka na śniadanie lub kolację...
Smacznego.
Filet z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Około 1 ½ szklanki wody wlać do garnka, dodać curry i razem zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kawałki kurczaka. Następnie ugotować, odcedzić i ostudzić.
Kalafiora podzielić na małe różyczki i opłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, i gdy zacznie się gotować, to pogotować jeszcze 2-3 minuty. Następnie odcedzić i ostudzić.
Pomidor umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć kurczaka, kalafiora, pomidora i czosnek. Dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Razem wymieszać. Dodać szczyptę majeranku i bazylii. Przyprawić do smaku solą morską.
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć do dużej miski i dodać do niej kurczaka z kalafiorem. Całość razem wymieszać. Przełożyć do przezroczystej miski i włożyć do lodówki do chłodzenia.
Sałatka jest lekka, smaczna i wychodzi jej dużo.
Smacznego.