Przepisy Extra

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

50 dag młodej kapusty
sól
10 dag cebuli
1 łyżka smalcu
10 dag marchwi
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki śmietany 18%
majeranek
pieprz

Sposób wykonania:

Młodą kapustę opłukać i poszatkować. Posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut, następnie odcisnąć. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać z łusek i pokroić w kostkę.

Na smalcu zeszklić cebulę. Dodać kapustę, razem wymieszać i smażyć chwilkę. Następnie wlać około 2 litry bulionu lub wody (można dodać też kostkę rosołową). Dodać marchewkę, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wszystko razem wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.