Przepisy Extra

Galareta z nóżek

Składniki:

2 nogi wieprzowe tylne
10 łapek kurczaka
1 golonko tylne (ok. 1 kg)
1 duże udko kurczaka
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki korzeń
kawałek selera
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
Dodatkowo:
2 jajka
1/2 puszki groszku konserwowego

Sposób wykonania:

Nogi wieprzowe i łapki kurczaka dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Golonko i udko opłukać i przełożyć razem do garnka. Zalać zimną wodą (około 5 litrów). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować razem na średnim ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.

Marchewkę, pietruszkę korzeń, seler, cebulę i czosnek obrać, opłukać i przełożyć do garnka. Razem wymieszać i gotować do miękkości warzyw i mięsa.

Następnie nogi wieprzowe, golonko i udko wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wyciągnąć także marchewkę (można też pietruszkę lub seler - jak lubimy) i pokroić w kostkę. Pozostały rosół przecedzić do czystego garnka. Następnie przełożyć do niego pokrojone mięso. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Całość razem wymieszać i zagotować.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Zielony groszek odcedzić z zalewy.

Na dnie bulionówek ułożyć plasterek jajka, a wokoło ułożyć zielony groszek i marchewkę. Następnie delikatnie wlać ciepłą galaretę. Ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia.

Podane składniki wystarczą na około 6 dużych bulionówek (400-500 ml). Przed podaniem na stół z galarety zebrać tłuszcz i wyciągnąć ją z bulionówki. Można pokroić na 4 lub 6 części i podawać z octem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) I ja też polecam taką galaretę na Wielkanoc - jest przepyszna :)
Dorota [2014-04-02 16:28:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.