Nogi wieprzowe i łapki kurczaka dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Golonko i udko opłukać i przełożyć razem do garnka. Zalać zimną wodą (około 5 litrów). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować razem na średnim ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.
Marchewkę, pietruszkę korzeń, seler, cebulę i czosnek obrać, opłukać i przełożyć do garnka. Razem wymieszać i gotować do miękkości warzyw i mięsa.
Następnie nogi wieprzowe, golonko i udko wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wyciągnąć także marchewkę (można też pietruszkę lub seler - jak lubimy) i pokroić w kostkę. Pozostały rosół przecedzić do czystego garnka. Następnie przełożyć do niego pokrojone mięso. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Całość razem wymieszać i zagotować.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Zielony groszek odcedzić z zalewy.
Na dnie bulionówek ułożyć plasterek jajka, a wokoło ułożyć zielony groszek i marchewkę. Następnie delikatnie wlać ciepłą galaretę. Ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia.
Podane składniki wystarczą na około 6 dużych bulionówek (400-500 ml). Przed podaniem na stół z galarety zebrać tłuszcz i wyciągnąć ją z bulionówki. Można pokroić na 4 lub 6 części i podawać z octem.
Smacznego.